Impregnálás,
Luxus vagy szükség

Az impregnálás még sokak által ismeretlen fogalom, pedig évszázados múltra visszatekintő eljárás, mellyel építményeink állagát óvhatjuk meg az időjárás viszontagságaitól.
A szigetelés viszont mindenki számára ismert fogalom. A két eljárás között jelentős kölönbség van. A szigeteléssel elsősorban a talajból felszívódó nedvesség ellen védekezhetünk, míg az impregnálás a csapadék illetve a csapódó nedvesség ellen nyújt védelmet.
Először tisztázzuk, mi is az impregnálás!?

Az impregnálás jelentése: Szilárd test átitatása valamilyen folyadékkal (vegyi anyaggal), az anyag tartósságának növelése érdekében.
Mit jelent ez a mi esetünkben?

Tulajdonképpen minden ásványi eredetű építőanyagot lehet és érdemes impregnálni. Hogy miért?

Mert hosszútávon szemlélve épületeink, építményeink állagromlását, láthatjuk, hogy a legnagyobb károkat a nedvesség okozza.
Gyakran csak pár év telik el az átadás után és már jelentkeznek az első problémák.PLd.

 • Nedvességfoltok a homlokzaton
 • A fal átnedvesedése
 • Piszkolódás.szennyezett lefolyások
 • Sókivirágzás
 • Repedés
 • Kötőanyag lebomlása, a kő szétmállása
 • fagykárok
 • Mohásodás
 • Fagykárok
 • Rossz hőszigetelés
 • Vasbeton szerkezetekben az acél korróziója

Ugye Ön is találkozott már ezekkel a problémákkal?

Ezeknek a hibáknak a kijavítása viszont rengeteg pénzbe kerül. Sokkal,de sokkal többe,mint a megelőzés.

Bizton mondhatom, hogy az előrelátóan gondolkodók számára a kőápolás,kőimpregnálás ma már nem luxus, hanem az építkezés egy munkafolyamata. Amit ugyanúgy nem szabad kihagyni, mint a cementet a betonból.

Mi a probléma oka?

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos a vízlepergető hatás. Az építőanyagok többsége - így a természeteskő is - a vizet a pórusaiba beengedi. A kőbe bejutó nedvesség oldja az abban lévő sókat.Ezek kiszáradáskor pedig elszíneződést, ún. "sókivirágzást" okoznak, melyek elősegítik az anyag mállását.
Télen a pórusokban a víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot.

Azzal, hogy impregnálunk egy építőanyagot, gyakorlatilag vízlepergetővé tesszük. Így akadályozzuk meg a nedvesség bejutását az építőanyagok belsejébe. Valamint, hogy elvézze romboló hatását.

A megfelelően kezelt felület nem szívja magába a nedvességet, így teljesen megóvjuk értékeinket a téli fagykároktól.

Az impregnálással nem csak a fagyáskárokat kerülhetjük el.
A különböző kövek felülete még ha csiszolt is, nem tökéletesen sima. Az egyenetlen felszínen megülnek a levegőben szálló porszemcsék.
Ha víz kerül a felületre, a vízcseppek magukkal viszik a porszemcséket. Ez okozza a felületek elkoszolódását, elszürkülését.
Természetesen az impregnált felületen is megülhet a por. Viszont ha jön az eső akkor az nem szívódik be, hanem gyönyörűen lemossa a felületet. Az impregnált részeket sokkal könnyebb tisztán tartani.

Gondoljon bele mennyivel könnyebb a kőpadlóra kifolyt kávét, bort,zsíros, olajos szennyeződéseket eltávolítani!

A kőfelszínébe bejutó porszemcsék táptalajává válnak a künböző organizmusoknak. Mohásodás,algásodás valamint penészesedés jelentkezhet. Ezek aztán igazán elcsúfítják a drága pénzért vásárolt burkolóanyagainkat. Az impregnálás ezt a folyamatot is meggátolja, illetve jelentősen lelassítja.

Azonban fontoljuk meg jól,milyen impregnálószert használunk!
 
Mi az elmúlt évek során több gyártó termékét kipróbáltuk.
Nem tagadom, találtunk néhány igen magas minőséget képviselő kőápoló családot a piacon. A legjobban mégis az SC Home Kft által gyártott Aqua Stop W® impregnáló család nyerte el a bizalmunkat.
Hogy miért? Mert nem csalódtunk benne. Jó az ár és kíváló a minőség.  
 
Követelmények az impregnáló anyaggal szemben
 
Egy jó kőápoló, impregnáló igen sok és szigorú követelménynek kell, hogy megfeleljen.

 • Minél nagyobb mértékben csökkentse a felület nedvszívó képességét (MIn. 70%)
 • Ugyanakkor legalább 95%-ban hagyja meg az építőanyag páraáteresztő képességét
 • Ne okozzon optikai elváltozást (foltosodás,sárgulás)
 • legyen teljesen UV és időjárásálló
 • Ne csak függőleges, hanem vízszintes felületen is lehessen használni (pld. járófelület)
 • A hatása legyen minál tartósabb. Ne kelljen 2-3 évente megismételni az eljárást
 • A felhasználása legyen minél egyszerűbb

Mert amennyiben szeretnénk tartós védelmet biztosítani a köveinknek, válasszunk időtálló impregnáló anyagot!
A különböző olajok, amelyekkel "beeresztik" a köveket egy-két év alatt elillannak, illetve lebomlanak. Az "akryl", műanyag tartalmú védőszerek egyrészt teljes egészében lezárják a kezelt felületet, megakadályozva a vízpára szabad mozgását, másrészt az UV sugárzás két-három év alatt lebontja a védőbevonatot.
Olyan vízszintes felületen ahol közlekedünk,egyáltalán nem tanácsos ezeket használni, mert csak felületi kezelésre alkalmasak. Ott ahol járunk gyorsan lekopik a felületről így a hatása igen rövid életű lesz. Valamint foltosodást fogunk tapasztalni.

A szilikongyantáknak azonban rendkívül jó az UV sugárzással szembeni ellenállóképessége. Ezért az Aqua Stop W® termékek évtizedes védelmet nyújtanak a kezelt felületnek. Valamint, nagyon fontos, hogy a szilikon tartalmú szerek nem bevonatot képeznek, hanem kémiai kötéssel kapcsolódnak az építőanyaghoz.
Ez olyan erős kapcsolat, mely a kezelt réteg lekopásáig fennmarad. (Németországban 1953-ban impregnáltak ezzel az anyaggal először. Ez a kőfelület 1997-ben még mindíg nem engedte be a nedvességet.)

Az Aqua Stop W® termékcslád minden tagja megvalósítja a modern kőimpregnálással kapcsolatban támasztott magas követelményeket. Ha kell láthatatlan védelmet nyújtanak a kezelt kőfelületnek, de a kor divatjának megfelelően- ha a felhasználó úgy kívánja- mélyebbé teszik a kövek színét, viaszfényt biztosítanak, vagy csillogóvá változtatják a kövek felszínét.

Az impregnálószerek felhasználása rendkívül egyszerű. Akár Ön is könnyűszerrel el tudja végezni. Felhordható ecsettel, mártással vagy nagycseppes permetezéssel.

A következőkben látni fogják, hogy igen sokféle felület impregnálása lehetséges. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik szert milyen felületre használjuk. Ügyelni kell arra, hogy bizonyos termékek csak beltérben nyújtanak tartós védelmet. Valamint az sem mindegy, milyen igénybevételnek van kitéve az a felület.

Most pedig nézzük, hogy milyen kőfelületekre kínálunk imregnáló szereket

aqua-stop w® KŐIMPREGNÁLÓ - STONE PROTECTOR

Az aqua-stop w® KŐIMPREGNÁLÓ - STONE PROTECTOR kiváló vízlepergető hatásának köszönhetően nagyon alkalmas természetes és bányászott kövek megóvására.

Ajánljuk homokkő, mészkő (nem tömör), porfil, quartzite, solnhoffeni és más terméskövek védelmére.

Csak úgy, mint az aqua-stop w® impregnáló család minden tagja, a KŐIMPREGNÁLÓ - STONE PROTECTOR sem zárja le a kő pórusait, viszont első osztályú védelmet ad köveinknek a víz károsító hatásai ellen.

A termék alkalmazásakor ügyeljünk a biztonsági előírások betartására, mert az anyag erősen lúgos, ezért maró hatású!


aqua-stop w® KŐBALZSAM - STONE BALSAM

Az aqua-stop w® KŐBALZSAM - STONE BALSAM csodálatosan kihozza a sötét színű kövek mintázatát.

Használatával olyan hatást érünk el, mintha a kő felülete folyamatosan vizes lenne: elmélyíti a kő színét, kiemeli a kő legapróbb rajzolatát.
A szer használatával a kő felülete víztaszítóvá válik, így védi a felületet a víz okozta károsodásoktól.

Az anyagot hígítás nélkül, legalább két rétegben kell felvinni a felületre. Többszöri kezelés még vizesebb hatást biztosíthat.

Minden esetben végezzünk próbakezelést!

Figyelem: A termék oldószer tartalmú, ezért zárt helyen csak intenzív szellőzés mellett szabad felhasználni!

 

aqua-stop w® TÉGLAIMPREGNÁLÓ - WALL BRICK PROTECTOR

A aqua-stop w® TÉGLAIMPREGNÁLÓ - WALL BRICK PROTECTOR a legideálisabb impregnáló anyaga a tégláknak, legyen az új, vagy bontott.

A szerrel kezelt tégla nem szívja magába a vizet, így nem fog mállani, salétromosodni, sókivirágzani, illetve csökkenti a fagyásveszélyt.

Amennyiben a téglát habarcsba, vagy más ragasztóanyagba tesszük, úgy a ragasztóanyag száradása, kötése után kezeljük a felületet, ha azonban a téglákat homokba rakjuk (járófelület), úgy mártással kezeljük azokat.

Figyelem: Klinker téglákra a szer nem alkalmas!

 

aqua-stop w® TÉGLABALZSAM - WALL BRICK BALSAM

Az aqua-stop w® TÉGLABALZSAM - WALL BRICK BALSAM kiválóan alkalmas téglák, bontott téglák színének elmélyítésére, impregnálására.

A szer egyik hatóanyaga, a szilikongyanta, jelentősen csökkenti az építőanyag kapilláris úton történő vízfelszívó képességét.

A szer másik hatóanyaga, szilikonlakk, optikailag élénkíti a felület színét. Használatával az új tégla nem fakul ki, a bontott tégla pedig visszanyeri élénk színét, mintha új lenne.
A pórusokat, kapillárisokat eltömíti, ennél fogva csökken, illetve meg is szűnhet a felület légző képessége! Ez igaz minden kereskedelmi forgalomba kerülő színélénkítő termékre!!!

Alkalmazásával megakadályozhatjuk a salétromosodást, sókivirágzást. Használat előtt mindig ellenőrizzük egy kevésbé látható helyen a szer összeférhetőségét a kezelendő felülettel!

 

aqua-stop w® KLINKER IMPREGNÁLÓ - CLINKER PROTECTOR

Az aqua-stop w® CLINKER PROTECTOR speciálisan a klinkertéglákra készült.

Az egyébként zárt, kisporozitású klinker belsejébe is bejutó szilikon megakadályozza a tégla elszíneződését, a mészkivirágzást és mérsékli a fagykárokat. Kezeléskor a fugákat se hagyjuk ki.

 

aqua-stop w® UNIVERSAL

A aqua-stop w® UNIVERSAL nagy hatású impregnálószer, mely kiválóan alkalmas ásványi felületek kezelésére.

A speciális, aktív molekuláinak köszönhetően kiváló a szer behatoló-képessége. Felhordás után gyorsan kialakul a vízlepergető képesség, és akár nedves felületre is felhordható.

Alkalmazhatjuk betonra, téglára, vakolatokra, klinkerre, YTONG-ra, mészhomok-téglára, műkőre, terméskövekre.
Fontos: Gipszre nem alkalmas!

A kezelt felületen nem alakul ki sókivirágzás, salétromosodás, illetve könnyebb tisztántartani.

 

aqua-stop w® TÉRKŐ IMPREGNÁLÓ - CONCRETE STONE PROTECTOR

Az aqua-stop w® CONCRETE STONE PROTECTOR minden cementalapú (beton) térkő ideális impregnálószere.

Használatával megakadályozzuk, hogy a térkő algásodjon, elszíneződjön.

Speciális hatóanyagtartalmának köszönhetően a kő színe hosszú ideig nem fakul ki, mert védi azt a károsító UV-sugarak ellen.

A térkövet a homokba, sóderbe történő lerakása előtt célszerű mártással impregnáln

 

aqua-stop w® MŰKŐIMPREGNÁLÓ - CAST STONE PROTE

A CAST STONE PROTECTOR műkőfelületek ideális impregnálására szolgál.

Hatóanyaga jelentősen csökkenti az építőanyag kapilláris úton történő vízfelszívó képességét, de a pórusokat, kapillárisokat nem tömíti el. Ennél fogva csekély vagy alig észrevehető, mérhető az építőanyag légzésében bekövetkezett változás.

A CAST STONE PROTECTOR kiváló vízlepergető, impregnáló szer.

Gipsz vízlepergetővé tételére nem alkalmas! Oldószer érzékeny anyagokhoz (nikecell, hungarocell, bitumen, stb.) nem alkalmazható!

 

aqua-stop w® SÍRKŐ- és MŰEMLÉKIMPREGNÁLÓ - TOMBSTONE PROTECTOR

Az aqua-stop w® SÍRKŐ- és MŰEMLÉKIMPREGNÁLÓ TOMBSTONE PROTECTOR sírhelyek, kripták, műemlékek, szobrok védelmének ideális, nagyhatású impregnálószere.

A felület tisztítása után, a két rétegben felhordott anyag megakadályozza az algásodást, mohásodást, szennyeződést, a tél okozta fagykárokat éveken át.

Felhasználásra ajánljuk betonra, műkőre, vakolt felületekre, téglára, terméskőre, próbával márványra.

Fontos: Gipszből készült tárgyak kezelésére nem alkalmas!

A sikeres kezelés előtt, amennyiben a felület már szennyeződött, algás, mohás lett, a felületet le kell tisztítani.

aqua-stop w® MÁRVÁNY- és GRÁNITIMPREGNÁLÓ - MARBLE PROTECTOR

 

A MARBLE PROTECTOR márvány és gránitfelületek ideális impregnálószere.
Használatával megakadályozhatjuk, hogy a víz beszívódjon a felületbe, így nem fog foltosodni, piszkolódni.

aqua-stop w® VIRÁGCSERÉP-IMPREGNÁLÓ - TERRACOTTA FLOWERPOT

Az aqua-stop w® VIRÁGCSERÉP-IMPREGNÁLÓ - TERRACOTA FLOWERPOT speciálisan az égetett, máztalan cserépedények, virágcserepek, kaspók kezelésére lett kifejlesztve.

Hatására a cserép nem mállik szét, nem csúfítja el "sókivirágzás", és télen nem fagy szét (amennyiben nem áll meg benne a víz).

A virágcserép azon túl, hogy nem szívja magába a vizet, az égetés során kialakult pórusrendszerét, légáteresztő képességét, mely nélkülözhetetlen a növények gyökerének, nyitott marad.
Cserepeink évekig újszerűek maradnak, nem kell műanyaggal pótolni azokat!

Figyelem: Az anyag lúgos hatása miatt maró szer!


Valamint kínálunk még:

- Mészhomok-tégla impregnálószert
- Vakolat impregnálószert
- Falfirkák elleni impregnálószert
- Fugaimpregnálót
- Grillsütő impregnálószert
- Impregnálószert mázatlan tetőcserepekhez
- Impregnálószert betoncserepekhez

Kérdése van?
Szeretne még több információt?
Szeretné Ön is forgalmazni ezeket az impregnálószereket?

Keressen minket bizalommal!

 

Tel: 20/976-22-44

e-mail:tisztako@tisztako.hu

 

Kovácsné Ivády Zsuzsanna  és  Kovács Zsolt

 

Vissza a fooldalra